Je eerste spinnewiel kiezen (artikel)

Bijgewerkt: 11 jun 2019

We verkopen zelf geen spinnewielen maar we verwijzen je graag door als je interesse hebt.


Spoel- of vlucht-aangedreven, met een enkele of dubbele trapper, groot of klein spingat, een enkele aandrijving of een dubbele, …?

Welk wiel is het beste of welk wiel is het beste voor jou?

Je gaat in de volgende tekst geen duidelijk antwoord vinden, sorry. Elk systeem is steeds een compromis met zijn voordelen en beperkingen. Veel hangt af van wat je wenst te spinnen, wat je als resultaat verwacht.

Het spinnen moet ook een ontspannende, stimulerende en creatieve ervaring zijn. Het spinnewiel moet dus aangenaam zijn om mee te werken, probeer daarom, voor je tot een aankoop overgaat, verschillende wielen uit. Je moet het wiel ook graag zien want het is de bedoeling dat je er vele uren voor zal zitten.

Er zijn dus vele vragen die je eerst “moet” beantwoorden.


Met welk hand voer je de vezels aan? Meestal is dat je dominante hand, waar je de fijnste motoriek in ontwikkeld hebt. Je hoeft helemaal niet recht voor het spingat te zitten, als dat rond is, maar sommige mensen vinden dat wel aangenaam. Ben je rechtshandig, dan is het aangenaam om het spingat meer rechts voor je te hebben en omgekeerd. Meestal is een centraal spingat het compromis van de bouwer. (Ik ben rechtshandig maar ik gebruik mijn linkerhand als spinhand, als de hand waarmee ik aangeef en de twist controleer. Mijn rechterhand houdt de wol/mohair/… vast. Er is dus geen vaste regel.)


Wil je je wiel regelmatig meenemen of blijft het steeds thuis staan en heb je daar veel of weinig plaats?

Een klassiek uitziend spinnewielen neemt veel plaats in en is moeilijk te verplaatsen, of je moest kiezen voor een rechtopstaand model.

Strakkere ontwerpen zijn meestal ook rechtopstaand en sommige zijn opplooibaar om ze makkelijker te kunnen vervoeren. Er bestaan ook kleinere lichtgewicht wielen, met een groot draagcomfort, maar die daardoor op stabiliteit hebben ingeboet.

Klassieke spinnewielen hebben meestal maar één trapper, juist breed genoeg voor één voet.

Bij modernere wielen is er dikwijls keuze uit één of twee bredere trappers. Met één brede en centrale trapper kan je zowel je linker als je rechter of zelfs beide voeten gebruiken. De spinner kan zo de houding variëren en de meest aangename werkpositie kiezen.

Om, zelfs bij een lage snelheid, gelijkmatig te spinnen kunnen twee trappers een hulp zijn. Sommige spinners vinden het bij elkaar houden van benen en voeten, en dus een tweetrapswiel, eerder oncomfortabel.


Welk soort vezels en welk type draad wil je gaan spinnen?

Er is keuze tussen spinnewielen met een enkele aandrijving of een dubbele.

De twee types van wielen met een enkelvoudige aandrijving hebben minder onderdelen en zijn daardoor “makkelijker te begrijpen”.

Ben je van plan om eerder dunne draad of katoen of zijde te spinnen, dan is een spinnewiel met “Scotisch-tension” aangewezen. Bij deze wielen wordt de vlucht aangedreven door het wiel. Op de spoel staat er een rem. Vlucht aangedreven spinnewielen zijn interessant omdat ze een grote variatie aan draaddiktes en de mate van twist mogelijk maken. Het regelmatig moeten aanpassen van de spanning, als de spoel voller wordt, vraagt wat ervaring en kan daarom (in het begin) als een nadeel aangevoeld worden.

Op spoel-aangedreven of Irish-tension wielen is het dan weer eenvoudiger om de spoel te vervangen. Ze zijn erg geschikt voor het twijnen, om art-yarn of dikkere draad te spinnen.

Deze spinnewielen zijn goed te gebruiken als je graag “long-draw” spint. Bij deze spintechniek spin je eerst een lang stuk draad vooraleer je het door de spoel laat opnemen, waarna je weer een stuk spint.

Spoel-aangedreven spinnewielen worden door beginners vaak fijn gevonden. Door de sterkere trekkracht van de spoel om de gesponnen draad op te winden leer je sneller de spanning te controleren. Een fijnere draad spinnen vraagt op deze wielen iets meer ervaring en techniek.

Spinnewielen die zowel spoel- als vlucht-aangedreven zijn (dubbele aandrijving) vragen wat meer denkwerk bij het plaatsen van de aandrijving (een enkele 8-vormige lus of twee riemen uit een verschillend materiaal). Meestal kan je er zeer goed fijnere maar ook medium draad mee spinnen. Het “opnemen” van de draad op de spoel gebeurt zachter, de draad kan daardoor makkelijker gelijkmatig van dikte gesponnen worden. Het opnemen gebeurt ook continu, wat dit type van spinnewiel erg geschikt maakt voor het “short-draw” spinnen, korte stukjes spinnen die continu opgenomen worden door de spoel.

De meeste moderne dubbel aangedreven wielen kunnen op een eenvoudig manier als een enkel aangedreven, Scotisch-tension, wiel gebruikt worden.

(Omdat alle onderdelen van dit spinnewiel bij elkaar moeten passen is het af te raden om een oud/tweedehands wiel aan te schaffen zonder het grondig geprobeerd te hebben!)


Er zijn uiteraard ook spinnewielen die ontworpen zijn om één speciaal type draad te spinnen. Je kan ook kiezen om te werken met een elektrisch spinnewiel waarbij je zelf niet hoeft te trappen. Een speciale keuze is charkha spinnewiel (moet je maar eens opzoeken).


Kan je een verkeerde keuze maken? Ik denk het niet. Je zal merken dat een meer ervaren spinner op elk type spinnewiel een gelijkaardige draad kan spinnen.

Zal je bevooroordeeld zijn als je naar een spinnewiel uitkijkt? Waarschijnlijk wel. Probeer zeker, met een open geest, verschillende wielen uit. Het wiel dat je uitprobeert moet ook zeker goed afgesteld zijn. Luister niet naar een leraar of vriend(-in) met een uitgesproken voorkeur! Jij moet je goed voelen als je met een spinnewiel aan het werk bent. Dikwijls is dat gevoel de beste raadgever.Uiteraard is het voorgaande enkel bedoeld als leidraad.

Veel succes bij je zoektocht naar het spinnewiel dat het beste bij je past.