Een agorageit scheren is niet hetzelfde als het scheren van een schaap. (artikel)

Bijgewerkt op: 1 feb 2020

Over mijn eigen ervaringen met schapen en met angorageiten en over het gebruik van een tondeuse of een hand-wol-schaar.


Angorageiten scheer je gewoonlijk tweemaal per jaar. Bij ons gebeurt dat meestal in februari en augustus. De mohair-lokken zijn dan 12 cm of langer.

Kan een geit geen zonnebrand krijgen door in het midden van de zomer erg kort geschoren te worden? Ja! Natuurlijk hoort bij een goede huisvesting ook een schaduwrijke plek. Geiten zijn geen domme dieren!

Mohair groeit tot 1mm per dag, op enkele weken tijd is hun huid weer goed beschermd tegen direct zonlicht

Of tegen erge koude, want midden in de winter scheren we ze ook. Uiteraard hebben de dieren dan bescherming van een stal, mogen ze pas later op de dag naar buiten en blijven ze binnen als het weer te slecht is. Wij kunnen het ons moeilijk voorstellen maar hun warmteregeling is op enkele dagen tijd aan de nieuwe omstandigheden aangepast. De drachtige dieren staan op het punt te bevallen of er lopen al nieuwe moeders rond. Het vinden van de uier gaat makkelijker en de overlevingskansen van het lam zijn groter als de uier niet meer verstopt zit tussen de lange mohair.

Pas geschoren angorageiten gedragen zich telkens weer duidelijk uitgelaten en speelser, het is alsof ze blij zijn dat ze van hun vacht verlost zijn.

Geiten hebben niet het ronde achterste waar je een schaap zo makkelijk op kan laten zitten. Ze zijn ook sneller, dan een schaap, om weg te glippen als je ze kantelt bij het scheren. In kleinere boerderijen in England en Noord-Amerika, waar ze maximum enkele tientallen dieren hebben, scheert men de geiten rechtstaand op een, eventueel in de hoogte aanpasbare, scheerstand. Het is veel minder stressvol voor de geiten en zeker ook voor de scheerder. Ook je rug wordt er enorm door gespaard.

Heb je geen scheerstand, dan houdt een helper de geit bij de kop vast en dat werkt perfect. Bij de kop betekent zeker niet bij de hoorns want dan worden ze juist onrustig, maar wel aan weerszijde, bij de vacht, onder de hoorns. Train je ze daar op voorhand in, dan volgen ze of blijven ze staan, door gebruik van slechts een lok tussen je duim en wijsvinger.

Scheer je de staande geit, dan begin je op de rug. Bij een zittend dier begin je meestal aan de hals.

Angorageiten moeten, voor hun welbevinden, hun gezondheid, als bescherming tegen wolvlieg (myiasis = vliegenmaden), voor een efficiënte behandeling van eventuele huidparasieten, …, geschoren worden.

Ook 3 of 4 maanden na het scheren is het verstandig om bij de bokken de mohair rond de penis weg te scheren. Door hun urine is die meestal vuil en nat en daarom een ideale plaats voor de larven van de vleesvlieg = myiasis!

Ook de geiten plassen al eens op hun mohair, dat zie je veel duidelijker. Ook deze vuile natte plaatsen zijn haarden voor myiasis. Houd hun achterste als voorzorg kort geschoren.

Na diarree geldt dezelfde regel. Proper maken, liefst ook scheren.

De huid van geiten is dunner dan die van schapen, ze zit schijnbaar losser en vertoont snel plooien. Bij het scheren de huid gestrekt houden is een aanrader.

Uiteraard gebruik je het juiste gereedschap en is dat in goede staat, dus scherp en juist afgesteld. Natuurlijk ben je uiterst voorzichtig tijdens het scheren. Spijtig genoeg gebeuren er soms ongelukjes. Je knipt of scheert soms in de huid. Dat dat pijnlijk is, daar mag je zeker van zijn, ook al laten geiten (en schapen) dat niet zo merken. Bloed is er meestal niet of weinig bij. Na het scheren ontsmetten is meestal voldoende. Een product om de wonde af te dekken of droog te houden is altijd nuttig.

Je kan met een speciale wolschaar, voor het scheren van schapen, werken.

Gaat behoorlijk goed maar vraagt veel tijd, ook omdat mohair sterker en “harder” is dan wol. Je kan met deze schaar, in tegenstelling tot een tondeuse, makkelijk een stuk laten staan zodat de dieren beter beschermd zijn tegen de zon (zomer scheerbeurt) of tegen de koude (winter scheerbeurt).

Voor het wegknippen van moeilijk bereikbare plaatsen, tussen de hoorns, aan de binnenkant van de billen of voorpoten, … is deze schaar een musthave.

De tondeuse? De keuze van het merk laat ik aan u over. Let er zeker op dat je er een speciale mohairkam/een ondermes speciaal voor mohair op kan gebruiken. Volg de instructies voor het plaatsen en het regelen van de juiste druk goed!

Probeer bij het scheren de vorm van het dier te volgen, tracht dus met het ondermes tegen de huid te blijven en houdt daarbij de huid strak. Ben je te onzeker of onervaren, scheer dan met korte stukken en tracht “second cut” te vermijden (het moeten wegscheren van te lange plukken van onvolledig afgeschoren mohair). Tracht de huid steeds gespannen en dus glad te houden.

Het werken met de tondeuse gaat zeker sneller dan met een wolschaar. De kans op verwonding van je dier is zeker niet groter. Door het lawaai is de geit de eerste keren misschien wat nerveuzer. Als je de tondeuse zelf ook niet gewon bent heb je zeker meer stress dan je geit.

Om de mohair proper te houden voer je het scheren uit op een droge afveegbare ondergrond zoals een stevig zeil, een grote rubberen mat of een stenen of houten vloer.

Papieren zakken zijn nuttig om de mohair in op te bergen. Je kan er meteen ook informatie zoals de naam van het dier op schrijven. Plastic zakken worden afgeraden om eventuele condens- en schimmelvorming te verhinderen

Begin met de jongste dieren, die hebben de fijnste mohair. Je kan die dan al niet verontreinigen met de ruwere van de oudere dieren. Je bent zelf nog fitter om deze minder rustige individuen aan te kunnen.

Reinig je vloer na elk dier dat je geschoren hebt.


Opmerkingen.

Scheerstand: zoek naar trimming stand. Uiteraard ook zelf te maken.

Het ondermes voor mohair heeft meer tanden, is fijner en breder dan het “wolmes” dat standaard bij de tondeuse zit.

Het bijzonder educatieve filmpje, gemaakt door Allan Mesick (Eureka Mohair), zal voor iedereen die zelf zijn geiten (of schapen) gaat scheren zeker een zeer grote hulp zijn. https://www.youtube.com/watch?v=a8eMQgYdQJg&feature=youtu.be


handschaar, ondermes voor wol (L) en mohair (R)