wolpikker om de wol van een matras weer luchtig te maken

Wolpikker

Een wolpikker was voor mij iets heel gewoon, het stond vroeger in het atelier van mijn moeder. Die wolpikker was een levensgevaarlijk toestel, met zijn grote roestige puntige tanden en werd eigenlijk nooit gebruikt, dus ook niet voor het doel waarvoor hij eigenlijk ontworpen was, de wol van een matras terug luchtig maken.

Wol is een fantastisch materiaal! Wol is in staat om veel vocht op te nemen zonder dat het zijn uitmuntende isolerende eigenschappen verliest en wol is ook zacht. Wol is dus een uitstekend materiaal om op te slapen?

Omdat matrassen gevuld met (gewassen) wol veel zachter en warmer zijn dan een matras gevuld met hooi of paardenhaar zijn matrassen gevuld met wol lang in geweest. Wol was vroeger een duur product, je moest het dus kunnen betalen, een wollen matras was dus niet voor iedereen weggelegd.

Terwijl hooi of paardenhaar door het schudden van de matras,  een gevulde zak, voldoende was om het geheel weer een nachtje luchtig te maken is dat bij wol niet het geval. Door het nachtelijke woelen en zweten begint wol namelijk te vilten.

Bij de mensen die op wol sliepen kwam er daarom regelmatig iemand met een wolpikker langs. De matras werd geopend en de deels vervilte wol werd enkele keren door de pikker gehaald zodat er opnieuw een berg wolvlokken ontstond. De blije matraseigenaar kon daarna weer een tijdje van een zachte nachtrust genieten.

Het los pikken van de matraswol is een ruwe handeling waarbij veel wolvezels beschadigd worden, regelmatig moest er dus extra wol toegevoegd worden om ervoor te zorgen dat de matras hetzelfde volume behield.

Wolpikkers worden nog steeds gebruikt, maar nu met de bedoeling om spinwol voor te bereiden. Misschien zijn de moderne toestellen “zachtaardiger” voor de wol, onze wolpikker met zijn grove en levensgevaarlijke metalen tanden, is dat zeker niet. Voor matrassenwol doet hij zijn werk uitstekend.

De wolpikkers die in professionele spinnerijen gebruikt worden zijn duidelijk zachtaardiger en werken met veel fijnere tanden/pinnen.

Omdat we bij Khansenhof met kwalitatieve grondstoffen werken werd onze wolpikker niet meer gebruikt. We hopen dat hij in zijn nieuwe thuis (www.dewolschuur.nl in Echteld) voorzichtig gebruikt zal worden en nog vele mensen gelukkig zal maken. Waarschijnlijk niet door hun matras luchtig te maken maar misschien wel om hun teddybeer met die veelzijdige wol te vullen.

 

Terug naar blog