Waarom je wol wilt leren spinnen?

Waarom je wol wilt leren spinnen?

Elke maand leer ik verschillende mensen wol te spinnen met een spinnewiel. Een halve eeuw geleden heeft mijn moeder mij in dit ambacht ingewijd. Nooit heb ik bij de bovenstaande vraag stilgestaan tot een erg gemotiveerde student mij om extra argumenten vroeg om haar omgeving te overtuigen van haar “afwijkende” interesse. Tijd dus om even te filosoferen over de vraag waarom iemand een workshop wol spinnen zou volgen.

Als je er over nadenkt zijn er vele verschillende goede redenen om wol te leren spinnen. Sorry als deze blog nogal lang is.

Om een ​​nieuwe vaardigheid te leren: Werken met een spinnewiel vereist een soort van handigheid die te vergelijken is met autorijden. Je gebruikt tegelijkertijd je voeten, handen en ogen. Spinnen ziet er makkelijk uit maar als je eraan begint merk je dat de voet-hand-oog coördinatie uitdagend kan zijn. Eens je de basis onder de knie hebt zijn er vele spin- en twijntechnieken die je blijven uitdagen om je vaardigheden nog te vergroten.

Wol spinnen is een traditioneel ambacht waarbij ruwe vezels worden omgezet in garen met behulp van een spinnewiel of een tol. Het volgen van een workshop kan de mogelijkheid bieden om deze vaardigheid te leren van een ervaren instructeur.

Om unieke garens te creëren: Met wol spinnen kan je je eigen aangepaste garens maken door het type vezel (mohair, wol alpaca, jak, …), kleur en kwaliteit te kiezen dat je zelf wilt. Het mengen van de verschillende vezels maakt de mogelijkheden oneindig. Door een workshop bij te wonen, leer je hoe je verschillende soorten vezels kunt spinnen, eventueel na mengen, tot de garens die je wenst en waarschijnlijk nooit verwacht had te kunnen creëren.

Om in contact te komen met anderen: Workshops kunnen een geweldige manier zijn om in contact te komen met andere mensen die geïnteresseerd zijn in vezelkunst en traditionele ambachten.

Om te ontspannen en te ontstressen: Wol spinnen kan een kalmerende en therapeutische activiteit zijn die je kan helpen ontspannen en ontstressen. Het bijwonen van een workshop kan de mogelijkheid bieden om deze vaardigheid te leren in een ondersteunende en plezierige omgeving.

Om handgemaakte cadeaus te maken: Als je het leuk vindt om handgemaakte cadeaus te geven, kan wol spinnen een geweldige manier zijn om unieke en speciale items te maken voor vrienden en geliefden. Het bijwonen van een workshop kan je helpen de vaardigheden te leren die nodig zijn om je eigen handgemaakte geschenken te maken.

Omdat het mensen met tradities verbindt: Het spinnen van wol en andere vezels is al eeuwenlang en in bijna alle culturen een traditioneel ambacht en wordt nog steeds beoefend door mensen die graag met hun handen werken en dingen maken van natuurlijke materialen. Omdat wol spinnen een ambacht is dat van generatie op generatie is doorgegeven. Het kan een manier zijn voor mensen om contact te maken met hun culturele erfgoed of om te leren over traditionele technieken voor het maken van textiel.

Omdat wol spinnen zoveel meer is dan een draadje maken: Spinnen is het proces waarbij garen wordt gemaakt van ruwe vezels. Het omvat verschillende stappen, waaronder het reinigen en kammen of kaarden van de vezels, ze tot een dunne, gelijkmatige streng uitrekken en vervolgens de vezels te spinnen, om het garen te maken. Het garen kan vervolgens gekleurd worden en dan gebruikt worden om stoffen te breien of te weven of om ander textiel te maken.

Omdat wol spinnen een veelzijdige hobby is: Natuurlijk maak je je niet alle kennis over de mogelijkheden van wol in één keer eigen. Een workshop om te leren spinnen is de eerste stap in een hobby die je in ontelbaar vele creatieve richtingen kan sturen. Van de vele mogelijkheden om wol te kleuren, de verschillende technieken om vezels te mengen, over spinnewielen en hun mogelijkheden om er superdunne, egale draden tot textuur-rijke art yarn mee maken, tot breien, haken of weven, die ook weer oneindige mogelijkheden bieden.

Omdat spinnen op zich al een boeiend creatief proces is: Spinnen is vooral aantrekkelijk voor mensen die graag unieke dingen maken of die willen experimenteren met verschillende vezels en technieken. Eens je het spinnen onder de knie hebt gaat er een wereld van creatieve mogelijkheden open.

Omdat het de duurzaamheid bevordert: Wol, zoals alle zachte vezels van zoogdieren, zijn een populaire keuze om te spinnen omdat ze sterk en duurzaam zijn en isolerende eigenschappen hebben, waardoor ze een goede keuze zijn voor kleding en ander textiel dat warm en beschermend moet zijn.

Omdat het je ecologische voetafdruk helpt te verkleinen: Met de hand gesponnen wol kan een milieuvriendelijkere optie zijn dan het kopen van commercieel geproduceerd garen, omdat het de spinner in staat stelt lokaal geproduceerde vezels te gebruiken en garen in kleine hoeveelheden te maken. Dit kan de milieu-impact van garenproductie verminderen en lokale gemeenschappen ondersteunen.

Omdat spinnen een therapeutisch effect heeft: Met de hand spinnen van wol kan een meditatieve en ontspannende activiteit zijn die de spinner in staat stelt zich op het huidige moment te concentreren en iets met zijn/haar handen te creëren. Het kan een manier zijn om stress te verminderen en de geestelijke gezondheid te verbeteren. Om het met de woorden van een ervaren spinster te zeggen: “Als je met wol bezig bent heb je geen …peut meer nodig.” 

 

Terug naar blog