Vachtvilten, waarom?

Vachtvilten, waarom?

Een schapenvacht kan op vele manieren gebruikt worden. Het vel kan gelooid worden als het schaap eerst gedood wordt.  Maar dat hoeft helemaal niet als je de schapenvacht, met behulp van water en zeep, vilt. Een gevilte schapenvacht is een esthetisch en duurzaam product met vele andere, nuttige eigenschappen en voordelen.

Van één schaap kan je meerdere jaren na elkaar de vacht scheren om daarna deze vacht te vilten.  

Een gevilte schapenvacht, als vloerkleed of als wandkleed, heeft niet alleen een grote decoratieve waarde maar helpt ook de akoestiek te verbeteren. In een zetel of stoel zorgt een schapenvacht voor extra comfort en een luxe uitstraling. Ook in bed kan een zachte schapenvacht bij het verbeteren van de nachtrust helpen.

Kleinere gevilte schapenvachtjes kunnen ook gebruikt worden voor het maken van bijvoorbeeld kussens.

Een groot voordeel van een gevilte schapenvacht is niet alleen de blijvende soepelheid maar ook het feit dat ze makkelijk te onderhouden zijn. Regelmatig wassen door afspoelen onder de kraan is voor vilt geen probleem.

Gevilte schapenvachten zijn daarom ook populair in manden van honden en katten. Als ze zacht genoeg zijn ze ook geschikt voor baby’s.

Omdat wol ook therapeutisch toepassingen heeft kan een gevilte zachte schapenvacht ook nuttig zijn bij bedlegerige patiënten om hun comfort te verhogen en eventueel doorligwonden te voorkomen.

Soepel gevilte schapenvachten kunnen ook verwerkt worden in kleding of in accessoires zoals tassen en riemen.

Wol wekt zelden allergische reacties op en door de ademende eigenschappen van dit natuurproduct voelt wol nooit nat of koud aan.

Een gevilte schapenvacht is daarom een ethisch verantwoord en duurzaam product met esthetische, isolerende, akoestiek verbeterende en nog veel meer andere mooie eigenschappen.

Voor het vilten van een schapenvacht zijn er enkel zeep, water, een stuk noppenfolie en een beetje kennis nodig. Het viltproces is niet moeilijk en vraagt een beetje tijd, die je eventueel over verschillende dagen kan spreiden. Met de juiste begeleiding kan iedereen leren om een schapenvacht te vilten.

Terug naar blog