Is naaldvilten iets voor jou? JA

Is naaldvilten iets voor jou? JA

Naaldvilten of prikvilten of droogvilten.

Terwijl natvilten eerder boetseren met wol is, zou je naaldvilten kunnen omschrijven als tekenen of schilderen met wol. Het resultaat van natvilten is steeds een beetje een verrassing, met naaldvilten bepaal je exact waar elk vezeltje moet zitten.

Naaldvilten is een moderne vilttechniek. Je hebt er speciale viltnaalden voor nodig. De driehoekige naalden hebben kleine weerhaakjes waarmee de wol, of andere vezels, door elkaar geprikt worden en dus vilt vormen. Bij het prikken nemen de weerhaakjes een paar vezels mee die tussen de andere worden geduwd. Bij het terugtrekken van de viltnaald blijven de verschillende vezels in elkaar gehaakt.

Het leuke aan naald- of prik- of droogvilten is de mogelijkheid om 3D structuren, zoals fantasiefiguren of levensechte schapenkoppen of andere dieren, te maken. Uiteraard kan je met deze prikvilttechniek ook abstracte of erg gedetailleerde schilderijtjes vilten.

Wol is een heel aangenaam materiaal om mee te vilten. Je werk heeft altijd een warme, zachte en natuurlijke uitstraling.

Heb je eens een cursus of workshop naaldvilten gevolgd, dan ben je gegarandeerd vertrokken om met wol je eigen creatieve ideeën vorm te geven. Mensen die denken dat ze geen botje creativiteit in hun lichaam hebben staan er steeds van versteld dat ze zich met wol en naaldvilten toch origineel en creatief kunnen uitdrukken.

Er zijn slechts enkele type viltnaalden. De techniek van het prikken zonder de naald te breken en weten welke naald je best wanneer gebruikt leer je het snelst onder professionele begeleiding.

Je bent meteen ook begonnen aan een goedkope hobby. Voor het naaldvilten heb je weinig plaats en weinig materiaal nodig. Een viltkussen, enkele viltnaalden en een beperkte hoeveelheid wol in verschillende kleuren is, naast een creatief idee, alles wat je nodig hebt. Met droogvilten gebruik je geen water, geen zeep en heb je dus geen gemors.

Naaldvilten is verslavend, eens je ermee begint kan je niet meer stoppen, maar met deze vilttechniek kan je eigenlijk op bijna elk moment en op elke plaats aan de slag.

Lorraine Mac Leod verzorgt bij Khansenhof regelmatig workshops naaldvilten. Lorraine is een zeer ervaren lesgeefster en gespecialiseerd in koppen van dieren, zoals schapen, angorageiten en alpaca’s, maar ook kleine zoogdieren zijn een viltpassie van haar.

Wil je met naaldvilten vele andere vezels en stoffen tot een geheel vilten, dan is een punchmachine wat je nodig hebt, maar dat is voer voor een andere blog.

 

 

 

 

 

 

Terug naar blog