kameel

Baby kamelenwol

De naam wekt misschien een beetje een ongemakkelijk gevoel op maar verwijst, net zoals bij kid mohair of baby alpaca, naar de fijnheid van de vezel. Jongere dieren hebben meestal fijnere wol, maar er zijn ook volwassen kamelen die nog steeds baby, lees “heel fijne”, kamelenwol hebben. De wol is de ondervacht die o.a. kamelen na het koude seizoen, tijdens het ruien, verliezen.

Baby kamelenwol heeft verschillende unieke eigenschappen waardoor het zeer gewild is.

Zoals hierboven al vermeld is baby kamelenwol ongelooflijk zacht en heeft het een zijdeachtige textuur, waardoor het comfortabel is om te dragen en te gebruiken in alle textiel. De schubben (zie artikel van 6/11/2022) zijn veel dunner dan die van wol waardoor de vezel gladder, zijdeachtiger, aanvoelt.

Baby kamelenwol staat ook bekend om zijn isolerende eigenschappen, waardoor het warm en behaaglijk is om te dragen. Kamelenwol is een holle vezel en is, zoals dubbel glas, extra isolerend.

Kamelenwol is, o.a. door die holle vezel, maar half zo licht als wol wat eveneens bijdraagt aan het comfortgevoel.

De vezels van baby kamelenwol zijn sterk en veerkrachtig. Een trui in deze wol zal minder makkelijk krimpen of vervilten en minder last zal hebben van het zgn. pillen (de bolletjes die je soms op een wollen trui ziet ontstaan). Blijf met alle wolsoorten heel voorzichtig bij het wassen!

Baby kamelenwol is van nature hypoallergeen. Voor mensen met een gevoelige huid of allergieën voor andere soorten wol is baby kamelenwol misschien een goed alternatief.

Net zoals vele andere dierlijke vezels is kamelenwol vochtregulerend. Dat wil zeggen dat het makkelijk een teveel aan vocht opneemt om het op een later moment weer te laten verdampen, zonder dat de andere eigenschappen minder goed worden. Een kledingstuk in baby kamelenwol blijft dus steeds aangenaam aanvoelen ook al zweet je of is het bijvoorbeeld mistig weer.

Door die vochtregulerende eigenschap kunnen bacteriën niet goed overleven in (baby kamelen-)wol en laat het nu net die bacteriën zijn die voor de zgn. zweetgeurtjes zorgen. Textiel uit kamelenwol, en andere dierlijke vezels, vraagt dus minder wasbeurten om het schoon te houden. Vanuit ecologisch standpunt gezien hebben al deze wolsoorten dus een voordeel.

Zoals bij de wol van elke diersoort is de glans van kamelenwol uniek. Het aantal natuurlijke kleuren is beperkt tot mooie bruintinten.

Tot slot, kleding of ander textiel uit baby kamelenwol drapeert goed, het valt mooi om het lichaam.

Samengevat: In vergelijking met schapenwol is baby kamelenwol lichter, hypoalergeen, iets beter warmte isolerend en ook beter bestand tegen o.a. vervilten. De vochtregulerende en bacteriewerende eigenschappen heeft deze wolsoort gemeen met de meeste dierlijke vezels.

Uiteraard is baby kamelenwol ook in lontwol te koop zodat zelf spinnen of vilten, eventueel na mengen met andere vezels, een zee aan creatieve mogelijkheden biedt. Ja, khansenhof biedt kamelenwol om te spinnen aan :) .

 

Terug naar blog