Angorageiten zijn echte knuffeldieren.

Angorageiten zijn echte knuffeldieren.

Angorageiten verschillen op veel manieren met andere geiten De bokken hebben bijvoorbeeld geen stankklieren, ze hebben imponerende brede hoorns maar zijn bijzonder zachtaardig. Angorageiten zijn, net als andere geiten, nieuwsgierig maar het typische uitbreek gedrag hebben ze eigenlijk niet. Welke geit heeft er nu lange lokken en is zo zacht en aaibaar? Ja, angorageiten moeten geschoren worden. De mohair groeit minstens 2 cm per maand, dus lang duurt het niet voor ze er weer helemaal als knuffels uitzien.

Angorageiten zijn rustige dieren, die heel aanhankelijk kunnen zijn, net zoals hondjes.

Je hebt er wel een wei en een stalletje voor nodig. Elke dag hooi, vers water en wat extra’s en als het kan ook wat takken om van de schors en de bladeren te kunnen genieten, dan worden ze gegarandeerd snel je beste vrienden.

Angorageiten hebben gezelschap nodig, liefst van een soortgenoot. Heb je niet veel plaats, dan zijn gecastreerde bokjes misschien een idee. Zulke hamels zijn erg rustig en produceren meer en langere mohair dan de angorageiten, die lammetjes moeten dragen en zogen. De mohair blijft ook langer fijn en dus van betere kwaliteit.

Mohair is een luxueuze vezel en erg gewild bij spinners of voor poppenhaar. Met enkele dieren ga je geen financiële rijkdom vergaren maar je kan wel vele fijne mensen leren kennen. ’t Is dus maar hoe je rijkdom definieert.

Mohair van de lammetjes, de “kids”, is het fijnste en erg zacht. Adult mohair is veel steviger en kan gemengd worden met zachte wol om een sterke maar zachte draad te spinnen.

De angorageiten in Europa zijn steeds wit. De mohair is bijzonder goed te kleuren en heeft steeds een mooie glans. In een breiwerk, maar ook in vilt, is mohair een echte meerwaarde.

Uiteraard is tweemaal per jaar scheren niet de enige verzorging die angorageiten nodig hebben. De hoefjes bijwerken, vuile mohair wegknippen en regelmatig laten ontwormen zijn ook kleine noodzakelijke ingrepen. Angorageiten worden ongeveer 12 jaar oud, net zoals die andere huisdieren, katten en honden. Ze geven zeker evenveel vriendschap, je knuffelt ze alleen niet op de zetel.

Terug naar blog