Angorageiten scheren en hoeven verzorgen.

Angorageiten scheren en hoeven verzorgen.

Angorageiten hebben mohair en ook hoeven, die allebei groeien en nog snel ook.

De mohair scheer je gewoonlijk tweemaal per jaar, de lengte is dan meestal tussen 12 cm en 15 cm. De hoeven hebben viermaal per jaar een verzorging nodig.

Heb je genoeg ervaring dan kan je angorageiten scheren zoals een schaap. Voor de dieren is de zithouding echter verre van ideaal. Voor de scheerder is het erg belastend voor de rug. Angorageiten zijn sneller en beweeglijker dan schapen en de hoorns kunnen voor extra moeilijkheden zorgen, zodat het scheren voor beide partijen stresserend kan zijn. Een goede oplossing is een scheertafel of trimming stand met een kopsteun. De scheerder spaart zijn of haar rug en de angorageiten hebben beduiden minder stress.

Hoe je het scheren van een angorageit dan aanpakt en hoe weinig stress een angorageit dan heeft is op een duidelijke manier in beeld gebracht door Allen Mesick. De ervaren scheerder Pat Ros legt op een zeer educatieve, rustige en duidelijke manier uit hoe je het scheren van een angorageit aanpakt.

Shearing Angora Goats on a stand: http://www.cagba.org/videos/(In de VS en Canada heeft men het geluk ook gekleurde angorageiten te hebben.)

In dezelfde reeks video’s vind je er ook één over het verzorgen van de hoeven: Hoof Trimming Goats door Dr. Ellie Gregory.

In dit filmpje over het verzorgen van de hoeven van angorageiten zie je waar je best op let en tegelijkertijd dat je niet te bang moet zijn van dit werk.

Voor het scheren is een tondeuse ideaal. Gebruik dan een kam die ontwikkeld is voor scheren van mohair en niet voor wol of alpaca.

Voor het verzorgen van de hoeven is een stevige en fijne snoeischaar aangewezen. Met andere snoeischaren lukt het ook. Er bestaan ook speciale messen voor het bijsnijden van schapen- en geitenhoeven, maar die vereisen een iets grotere handigheid.

Angorageiten zijn erg zachtaardige dieren en appreciëren je goede zorgen.

 

Terug naar blog